Header Ads

Той, що приземлився на Красній площі.

28 травня 1987 року о 18-45 за московським часом на Красну площу в Москві сів легкомоторний літак "Сессна-172B" з 19-літнім громадянином ФРН Матіасом Рустом, котрий несанкціоновано залетів на територію СРСР з Фінляндії і подолав усі захистні рубежі. Через чотири місяці він був засуджений до 4 років ув'язнення, але вже за рік повернувся на батьківщину з доброї волі Михайла Горбачова.

Матіас Руст отримав ліцензію пілота у 1986 році в аероклубі Гамбурга і до травня наступного року мав лише 50 годин польотного досвіду. 13 травня 1987 року він орендував літак Cessna 172B Skyhawk і протягом двох тижнів подрожував Північною Європою, відвідавши Фарерські острови, Ісландію, Норвегією та Фінляндію і 28 травня о 12-21 вилетів із Хельсинкі, повідомивши диспетчера, що прямує у Швецію. Однак, практично зразу Руст вимкнув обладнання зв'язку на борту і, змінивши курс, о 14-29 увійшов в повітряний простір СРСР над Естонією.
Назустріч літаку Руста були підняті два літака-перехоплювача, проте вони не отримали інструкцій щодо подальших дій і вернулись на авіабазу поблизу міста Тапа. Руст взяв курс на Москву, орієнтуючись по залізниці Ленінград-Москва. Поблизу Торжка він був помічений знову, однак із-за того, що система ППО Московського воєнного округу була відключена на профілактику і відслідковування велось у ручному режимі, а під Псковом відбувались навчання місцевого авіаційного полку, літак Руста був неправильно ідентифікований і безперешкодно досягнув околиць Москви.
Літак Матіаса Руста летить над Красною площею у Москві, 28 травня 1987 року

Руст мав намір посадити літак на Красній площі, проте із-за великого скупчення людей не зміг цього зробити - після кількох кіл 28 травня 1987 року о 18-45 за московським часом він посадив літак на Великий Москворецький міст і накатом доїхав до собору Василя Блаженного на Красній площі. Вийшовши з літака, Матіас Руст почав роздавати автографи всім бажаючим, пояснюючи, що прилетів із Західної Нмеччини; через дві години його було заарештовано.
Матіас Руст біля свого літака на Красній площі у Москві, 28 травня 1987 року

Версій причин польоту Матіаса Руста було декілька - і політ в Москву, щоб довести свою мужність коханій дівчині, і провокація західних спецслужб, і провокація КДБ за наказом Михайла Горбачова, щоб дискредитувати військове керівництво СРСР (із-за Руста зі своїх посад були звільнені міністр оборони Сергій Соколов, начальник протиповітряної оборони СРСР Олександр Колдунов і більше сотні дрібніших посадовців). Проте, сам Руст на суді, який розпочався у вересні 1987 року, заявив, що його політ був спробою продемострувати мирні наміри Заходу до СРСР.


Попри спроби Президента ФРН Ріхарда Вайцзеккера владнати конфлікт, Руст був звинувачений у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства та незаконному перетині кордону і 4 вересня 1987 року, визнавши себе винним, отримав 4 року ув'язнення, проте вже 3 серпня наступного року був звільнений за амністією і повернувся у ФРН. Фінськими властями він був оштрафований на 105 тисяч доларів за те, що на його пошуки у Балтійському морі була організована рятувальна операція, для сплати якого сім'я Руста продала ексклюзивні права на історію Матіаса німецькому журналу Stern.
У подальшому Матіас Руст вів дивакуватий спосіб життя, був звинувачений у замаху на вбивство (відбув 15-місячне покарання), перейшов у індуїзм, кілька разів був оштрафований за крадіжки і шахрайство. З 2007 року Руст почав заробляти професійною грою у покер, організовував автоперегони в Естонії, а через 5 років переїхав до Швейцарії, де, за його словами, працює аналітиком з банківських інвестицій; цього ж, 2012 року, він видав мемуари, присвячені 25-річчю його польоту в Москву.
http://www.jnsm.com.ua

Немає коментарів