Header Ads

Той, що врятував Гітлера

28-го вересня 1918-го року майбутній Фюрер Третього Райху, а тоді ще єфрейтор німецької кайзерівської армії Адольф Гітлер вперше ледь не загинув в ході Першої Світової Війни (вдруге він ледь не загинув 15-го жовтня того ж року в Бельгії, коли потрапив в радіус дії розриву британського хімічного снаряду).

28-го вересня 1918-го року у Франції британський солдат Генрі Тенді, який служив у 5-му піхотному полку герцора Велінгтона, проходячи по передній лінії оборони побачив виснаженого німецького солдата, який навіть не міг підняти своєї гвинтівки. Цим солдатом був Гітлер. Тенді міг просто застрелити його, але не став цього робити. Замість цього він просто пішов геть.

Гітлер запам'ятав лице Тенді. Пізніше йому до рук потрапила британська газета зі статтею про нагородження Тенді, де Гітлер впізнав його на фото. Вирізку з цієї газети Фюрер зберігав все життя.
В 1938-му році під час візиту в Німеччину британського прем'єра Чемберлена, той спитав Гітлера про цей інцидент. Гітлер тоді відповів так:

«Ця людина підійшла так близько, що могла вбити мене. Я подумав що ніколи більше не побачу Німеччину, але провидіння врятувало мене ..».

Генрі Тенді після війни продовжив службу.  Він служив в Гібраалтарі і в Єгипті, і був звільнений з армії в 1926-му році.

1 коментар: