Header Ads

Дітей чекісти вбивали шаблями

Біля Шумська, зниклого села в Житомирській області, археологи історичного об’єднання «Пошук» знайшли останки 29 жінок і дітей. Майже 100 літ тому їх убили чекісти — аґенти Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією.

«Цих людей убили у 1917-1921 рр., — розповідає дослідник 50-річний Олександр Ловинюк. — Тоді більшовики проводили політику «воєнного комунізму», насаджували свою ідеологію. Продзагони ходили по селах, відбирали всю їжу. Незгодних чекісти прибирали. Чоловіки брали зброю і йшли в ліс. Тому більшість останків — жіночі та дитячі. Їх брали у заручники й убивали, якщо чоловік не здавався».
Черепи жінок і дітей пробиті тупим ромбовидним предметом. «На жінок і дітей чекісти шкодували куль, — продовжує дослідник. — Убивали шаблями, багнетами й усім, що потрапляло під руки. Скидали в яму голими. Ці села були заможними, люди мали ланцюжки, намиста, образки, хрестики та персні. Але ми нічого не знайшли».
На місці, де їх виявили, раніше було село Великий Шумськ. Але під час Голодомору 1932-1933 рр. його занесли на «чорну дошку» — відібрали всі продукти харчування. Людей, котрі вижили, вивезли в Сибір.

Михайло Танасійчук

Немає коментарів