Header Ads

За компанію і жид повісився: походження вислову


За компанію і жид повісився…”
Жид (в пізнопраслав’янському *židъ) —  іудей, скупець, скряга. Запозичене (через балканські романські мови) з італ. giudeo, де з лат. judaeus (та з івр.‏יהודי‏‎‎‎) — «iудей».
Існує така легенда про походження цього крилатого вислову.
В народі говорять: “І за компанію жид повісився”, зараз сучасна молодь, розуміє компанію, як групу людей які ідуть випивати спиртні напої. Таке прислів'я історично склалась, і те що розуміє сучаснісь, не зовсім відповідає дійсності. Компанія – це велика золота чаша, з якої пили козаки, після перемоги чи поразки. Віна мала велике значення для козаків, як хоругва чи литаври. З однієї чаші  пили всі.
За часів коли козаки воювали проти бусурманів та поляків, кошовий отаман, відправив війська на поляків, і війська на бусурманів, а жид у кошового доглядав за компанією, і наказав кошовий заповнити її горілкою. Але після битви з поляками полягло багато козаків і на Січі була навіть тривожна паніка, тому що не було ніяких новин від війська, що пішли на бусурман, а жид, злякався сили польської, тай вирішив тікати до поляків, але жид був дуже жадібним, тай вирішив украсти у козаків компанію. Украв компанію, тай подався до Польщі. Але прийшла новина, що козаки на півдні, перемогли бусурманів, і війська приїхали випити з компанії в честь перемоги. І також до жида дійшла ця новина, що козаки перемогли бусурманів, і тут жид розумів що він уже не встигне до Польщі, його обов’язково наздожинуть козаки, хоть і без важкої компанії він змігби добратись, але він був дуже жадібним, і вирішив повіситись.
Ось така історія цього вислову, яке розуміють багато людей під загальним суспільним поглядом.


Немає коментарів