Header Ads

На 85 році життя помер Любомир Гузар

26 лютого колишньому предстоятелю Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішому Любомиру виповнилося 84 роки.

Він був єпископом Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; від 28 січня 2001 року Верховний архиєпископ Львівський, від 25 серпня 2005 року по 10 лютого 2011 року Верховний архиєпископ Києво-Галицький — предстоятель Української греко-католицької церкви.

Коли йому було одинадцять, Західну Україну захопили комуністи і родина виїхала до Зальцбурга, а згодом – до США. У Штаті Коннектикут він закінчив духовну семінарію. У зрілі роки працював викладачем у Римі, написав дисертацію про Митрополита Шептицького.

1993-го року вже в ранзі кардинала Гузар повертається до України, а 2001-року обраний главою Української греко-католИцької церкви. Дванадцять років тому відбувся історичний тріумф УГКЦ – її головний офіс переїхав до Києва в новий собор.

2011 року Гузар передав керування церквою Святославу Шевчуку.


У найскладніші для країни часи Любомир Гузар завжди закликав спільноту жити в мирі та творити добро.

12 років тому відбувся історичний тріумф УГКЦ – її головний офіс переїхав до Києва в новий собор. В 2011 році Любомир Гузар передав керування церквою Святославу Шевчуку. В найскладніші для країни часи Любомир Гузар завжди закликав спільноту жити в мирі та творити добро.

Нагадаємо, Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. У 1944 році сім’я змушена була покинути Україну. 1958 року Любомира Гузара висвятили на священика для служіння в Стемфордській єпархії. У листопаді 1996 року владика Любомир призначений Єпископом-помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви.

26 січня 2001 року на Надзвичайному Синоді Єпископів УГКЦ він був вибраний Верховним Архиєпископом УГКЦ, а вже 21 лютого призначений Папою Іваном Павлом ІІ кардиналом Католицької Церкви.

21 серпня 2005 року проголошено перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва. 10 лютого на прес-конференції в Києві Блаженніший Любомир повідомив про те, що цього дня Папа Венедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа УГКЦ. Відповідне прохання він подав, коли йому виповнилося 75 років.
http://gk-press.if.ua

Немає коментарів