Header Ads

Учені з'ясували, що стало причиною загибелі цивілізації індіанців майя



Крах класичної цивілізації майя в Центральній Америці міг бути викликаний невеликою посухою. До такого висновку прийшли вчені з Юкатанского центру наукових досліджень і Університету Саутгемптона в результаті спільних досліджень.

Довгий час учені вважали, що причиною того, що колись могутня культура занепала, а більша частина населення вимерла, стала сильна посуха. Однак завдяки проведеним експериментам кліматологи встановили, що для виснаження сезонних джерел прісної води в цьому регіоні було достатнє зниження рівня опадів усього на 25-40%, повідомляє ВПС із посиланням на статтю, опубліковану в журналі Science.
Для підрахунку зміни обсягу опадів і рівня випару в Юкатані між 800 і 950 роками нашої ери, тобто в проміжок, на який доводиться різкий занепад цивілізації майя, учені використовували складні схеми моделювання
«Це зниження склало лише 25-40% від загального середньорічного рівня опадів, однак його було достатньо, щоб стало випаровуватися більше води, чим заповнював дощ, і кількість доступної води стала швидко зменшуватися», — пояснює професор Університету Саутгемптона Илко Рохлинг. На думку дослідників, багаторічні посухи, імовірно, і викликали порушення звичних підвалин життя й масове спустошення міст.
Підтвердження на користь теорії посухи були зроблені раніше й кліматологами з Інституту космічних досліджень NASA. Однак вони стверджують, що в загибелі своєї цивілізації винуваті самі майя. У результаті проведених ними експериментів було встановлено, що посуху могли викликати такі побічні фактори, як, наприклад, широкомасштабна вирубка лісу, повідомляє офіційний сайт NASA.
Як було встановлено, ґрунт, що залишається після вирубки лісосмуги, сильно відбиває сонце й не здатна накопичувати вологу. «Зачищення» лісів фермерами майя привела до порушення природообменных процесів. Результатом став і тривалий період без випаду опадів, що, у свою чергу, спричинила зміна середньої температури землі убік підвищення й створила труднощів для вирощування ряду традиційних сільськогосподарських культур. Це й стало причиною смертей і міграції з регіонів традиційного проживання
Минулі дослідження показали, що, імовірно, по аналогічній причині в 800 році нової ери вимерла прадавня південноамериканська цивілізація Наска, яка також вирубувала більші ділянки лісу.
Так чи інакше, однозначну причину занепаду могутньої культури майя вчені дотепер не можуть визначити. Нараховують близько десяти наукових гіпотез із приводу її краху, серед них називають  і соціальні потрясіння, і епідемію якого-небудь захворювання.

Немає коментарів