Header Ads

10 закордонних пам’ятників, присвячених українцям та Україні

За межами нашої держави проживає понад 10 мільйонів українцiв. Наші співвітчизники залишили багату iсторико-культурну спадщину в рiзних країнах свiту.
 10 найбільш відомих пам’ятників за кордоном, присвячених нашій країні.

1. У столиці Австрії поставили пам’ятник українцям: «Ми пам’ятаємо і знаємо, хто такі козаки. Вони були відважними і швидкими» . Українські козаки в 1683 звільняли Відень від військ Османської імперії. Нагадати про цю сторінку спільної історії вирішили в рамках днів Києва у Відні. Рівно 20 років тому ці міста стали побратимами. І з тих пір їх об’єднує не тільки спільне минуле, але й спільне майбутнє.


2. Пам’ятник Лесі Українки у Торонто розташований у Хай-Парку. Монумент було встановлено восени 1975 року на замовлення Жіночої Ради Конгресу українців Канади. Пам’ятник являє собою бронзову постать поетеси на постаменті з чорного граніту. Пам’ятник обнесений високою металевою огорожею, обабіч якої встановлено табличку зі стислою інформацією про життя і творчість Лесі Українки. Автор пам’ятника — американський скульптор українського походження Михайло Черешньовський. Площадка перед пам’ятником Лесі Українки у Хай-Парку є традиційним місцем проведення різноманітних масових заходів української громади Торонто.


3. У столиці Сполучених Штатів  Америки з’явився пам’ятник, присвячений загиблим жителям України під час Голодомору 1932-1933 років. Меморіал встановили в самому центрі Вашингтона, неподалік від Капітолію. Урочисте відкриття пам`ятника заплановане на 7 листопада 2015 року.

4. У двох білоруських містах — Вітебськ і Гомель — було зведено пам’ятник Богдану Хмельницькому. Ще за часів Російської імперії на благочинні кошти було відкрито монумент у Вітебську. На жаль, до наших днів він не збергіся. У 1958 році в Гомелі було збудовано пам’ятник навпроти стадіону «Локомотив» на вулиці, яка носить ім’я гетьмана.


5. Пам’ятник київському князю Володимиру Великому, робота канадського скульптора українського походження Лео Мола (укр. Леонід Молодожанин), знаходиться в Лондоні біля станції метро «Голанд Парк», недалеко від Українського Клубу та посольства України. Пам’ятник встановлено місцевою українською громадою з нагоди 1000-річчя Хрещення Русі 29 травня 1988 .


6. У 1885 у Відні був встановлений пам’ятник  Юрію Кульчицкому (1640-1694 ) — українському купцю, військовому, дипломату і розвіднику XVII століття. Він  також відомий як «людина , яка навчила Європу пити каву». Існує легенда, що в 1686 році Ю. Кульчицький відкрив першу у Відні (і третю за рахунком в Європі) кав’ярню під назвою «Будинок під блакитною пляшкою». У ній господар, одягнений у турецький одяг, сам обслуговував відвідувачів. Слідом за ним кав’ярні у Відні почали відкривати й інші підприємці, а сам Кульчицький очолив віденський цех продавців кави. Пам’ятник Ю.Кульчицького знаходиться на будівлі, де була розташована його кав’ярня.

7. Пам’ятники Сергію Павловичу Корольову   — видатному українському вченому у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктору перших штучних супутників Землі і космічних кораблів, знаходяться по всьому світу. Зокрема пам’ятник-погруддя Сергію Павловичу прикрашає одну з площь Байконуру у Казахстані.


8.  Іван Франко — поет, письменник, вчений-енциклопедист, громадський діяч, якому встановлено чимало монументів там, де він жив і працював. Пам’ятні споруди знаходяться не лише на території України, а й за кордоном. Зокрема, пам’ятник-погруддя нашому видатному співвітчизнику встановлено на території Хорватії. Як відомо, тяжкохворий Іван Франко у 1908 році перебував на лікуванні в хорватському місті Ліпік.

У 2007 році посольство України в Хорватії виступило з ініціативою встановлення пам’ятника Франку в Ліпіку. 10 березня 2011 року стараннями української громади в Хорватії, яка налічує близько 4,3 тисячі осіб, в Ліпіку було відкрито пам’ятник цьому українському велету філософської думки.


9.  В ІталіЇ, а саме в Торре дель Лаго, встановили бронзовий бюст відомої оперної співачки Соломії Крушельницької. Подія була приурочена до 140-річчя від дня її народження. У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь радник прем’єр-міністра України Микола Петренко та посол України в Італійській Республіці Георгій Чернявський. Автором бронзового бюсту став український скульптор Руслан Іваницький.


10. Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку висотою понад 7 метрів було урочисто відкрито у Вашингтоні  27 червня 1964р. екс-президентом США Дуайтом Д. Ейзенхауером. Скульптура розташована у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл. Над монументом працювали скульптор Лео Мола та архітектор Радослав Жук.

Немає коментарів